top of page

Tampontryk til Reklamegaver og alt det andet...

Tampontryk er en trykmetode, som bruges ved trykning af buede overflader. Tampontryk bruges normalt til kuglepenne og er eneste trykteknik, som kan bruges på konvekse flader. Tampontryk er en trykmetode, der er langt mere udbredt, end man regner med, for tampontryk er særligt velegnet til, at trykke på reklameobjekter, som f eks lightere, kuglepenne og porcelænskopper – for blot, at nævne nogle af de utallige former, objekter og materialer, tampontryk egner sig til.

Tampontryk er nemlig den eneste trykmetode, der kan trykke nede i fordybninger (fx urskiver, låg, platter) eller på runde overflader (fx golfbolde).

Man kan desuden trykke på mange forskellige materialer: kunststoffer, metal, lakerede overflader, træ, glas, tekstiler etc

Tampontryk er den mest benyttede metode til tryk af et farvet logo på buede overflader. Tampontryk trykker max i fem farver, men ønskes tryk i flere farver, kan det udføres som 4-farve tryk.

Tampontryk er en meget fleksibel trykmetode, der kan trykke dit logo på næsten alt - selv emner med en vanskelig facon.

Tampontryk gør det muligt at trykke på konvekse og konkave overflader - i fordybninger, på flader og rundt om et emne. Tampontryk egner sig til at trykke på plast, metaller, porcelæn, skumgummi, malede overflader og glas, silikone og emner støbt i plastmaterialerne PE, PP og POM. 

Tampontryk anvendes i forbindelse med trykning på plastemner, hvor trykfarven overføres til emnet via en tampontrykpude.

For at opretholde en høj kvalitet af trykket, afrenses tampontrykpuden ind imellem.

Nu er der kommet en ny teknik, hvor tampontrykpuden afrenses ved at denne trykkes ned mod et speciel stykke tape. Eventuelle urenheder på trykpuden bliver så siddende på tapen. Et nyt stykke tape køres frem efter et antal tryk, således at 'gamle' urenheder afsat på tapen ikke igen overføres til trykpuden. Tampontryk lever hermed op til de stadigt stigende krav om miljøvenlighed.

Tampontryk hører under stenciltryk, og i hovedtræk kan trykning opdeles i højtryk, plantryk, dybtryk og stenciltryk. Højtryk omfatter bogtryk (fx Gutenbergs metode med løse typer), træsnit inklusive xylografi og linoleumsnit, samt akvatinte. De mest anvendte plantryksmetoder er kendt under navnene litografi (tryk fra sten (lito)), offsettryk (fordi der trykkes på papir via en gummidug (offset=afsæt)) af aviser, blade og reklamer, flexotryk af fx plastposer og anden emballage, samt hvad vi i daglig tale kalder fotokopiering. Dybtryk er teknikker kendt under navne som radering, ætsning, kobberstik og stålstik, samt rotationsdybtryk af plastposer, ugeblade og reklamer. Stenciltryk omfatter bl.a. tampontryk og serigrafi.

Hvad kan du bruge tampontryk til?

Tampontryk trykker på alle former for buede objekter og kun fantasien sætter grænser for, hvor du med tampontryk kan placere dit logo.

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

bottom of page